Πώς κρατάμε τη μπαταρία μας σε καλή κατάσταση τον χειμώνα!

Οι κρύες θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα την απόδοση των μπαταριών του αυτοκινήτου, στην πραγματικότητα στους 0°C μια μπαταρία θα χάσει περίπου το 30% της απόδοσης της μίζας. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινά, είναι συνήθως επειδή υπάρχει πρόβλημα με την μπαταρία σας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, για να μην μας αφήσει η μπαταριά στον δρόμο;

Κρύο και υγρασία αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς της μπαταρίας ενός αυτοκινήτου. Γι’αυτό και οι περισσότερες κλήσεις προς τις οδικές βοήθειες την πιο κρύα εποχή του έτους αφορούν ακριβώς οχήματα, που δεν παίρνουν εμπρός εξαιτίας αδύναμων ή άδειων μπαταριών.

Ένας από τους βασικούς λόγους, που υποφέρει η μπαταρία μας, είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών καταναλωτών ενέργειας στο αυτοκίνητο τον χειμώνα, όπως είναι για παράδειγμα οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός με τον ανεμιστήρα στο φουλ, τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και καθρέπτες, η χρήση των φώτων, τα θερμαινόμενα καθίσματα (όπου υπάρχουν) κλπ.

Πρόκειται για  συστήματα, τα οποία δεν αφήνουν αρκετή υπόλοιπη ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας μας, που αδειάζει σταδιακά. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω υγρασίας, με αποτέλεσμα να καταναλώνει επιπρόσθετη ενέργεια σε σχέση με το καλοκαίρι.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια tips για την σωστή συντήρηση των μπαταριών των αυτοκινήτων μας, χάρη στα οποία μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να αδειάσουν και να μην πάρει το όχημα μας μπροστά.

 

  •     Καθαρίζετε τη μπαταρία τακτικά με ένα αντιστατικό πανάκι, ώστε να μη μαζεύεται ανάμεσα στους πόλους της βρωμιά και υγρασία, που προκαλούν διαρροή ρεύματος.
  •     Να ελέγχετε τακτικά, ώστε να πιάνουν σφιχτά τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας, γιατί αν έχουν χαλαρώσει, δεν φορτίζεται σωστά.
  •     Περάστε τους πόλους με το ειδικό αντισκωριακό γράσο και απομακρύνετε το χαρακτηριστικό λευκό στρώμα σκουριάς γύρω από αυτούς.
  •     Προσέχουμε, ώστε να είναι πάντα σωστά τεντωμένος ο ιμάντας του δυναμό, για να εφοδιάζει με όσο ρεύμα χρειάζεται τη μπαταρία.
  •     Πρώτα βάζουμε εμπρός τον κινητήρα και μετά ανοίγουμε τα διάφορα συστήματα, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, κλπ.
  •    Αν κάνετε συνέχεια κοντινές διαδρομές, τότε φροντίστε αραιά και πού να βγείτε και λίγο πιο μακριά βόλτα, για να φορτίσετε τη μπαταρία του οχήματος.