Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Σε αυτό το κείμενο θα αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, έτσι ώστε να μην βρεθείς απροετοίμαστος.

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που είτε λόγω έλλειψης γνώσεων, είτε λόγω βιασύνης την ώρα του ατυχήματος, δεν ακολουθούμε τα σωστά βήματα με αποτέλεσμα να μένουμε “ξεκρέμαστοι” και μετά να μην μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας.

Κατ’ αρχάς μείνε ψύχραιμος!

Έλεγξε εάν υπάρχουν τραυματίες και αν χρειάζεται κάλεσε τις Πρώτες Βοήθειες.

Εάν υπάρχει τραυματισμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσεις ώστε να παρασχεθεί άμεσα η αναγκαία βοήθεια. Θυμήσου ότι δεν μετακινούμε τον τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Μείνε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί αυτού η Τροχαία.

Θυμήσου επίσης αν είναι δυνατό να καταγράψεις τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, διότι θα σου ζητηθούν από την ασφαλιστική σου εταιρία.

Πάρε τα απαραίτητα μέτρα προειδοποίησης των άλλων οδηγών!

Σε κάθε περίπτωση είτε υπάρχουν τραυματίες είτε όχι, αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να γίνει σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, είναι, οι εμπλεκόμενοι οδηγοί να σταματήσουν στο σημείο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προειδοποίησης των άλλων οδηγών (όπως πχ με την χρήση τριγώνου), ότι έχει γίνει κάποιο ατύχημα, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων.

Επειδή η μετακίνηση των οχημάτων είναι πιθανό να αλλάξει κάποια δεδομένα στο σημείο του ατυχήματος και να επηρεαστεί το θέμα της υπαιτιότητας συνιστάται να μην μετακινούνται τα οχήματα. Αν πρέπει αναγκαστικά να μετακινηθούν τα οχήματα προτείνεται πριν την μετακίνηση οι εμπλεκόμενοι οδηγοί να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρούν στο αρχείο τους την αρχική θέση των οχημάτων για μελλοντική χρήση από την ασφαλιστική τους εταιρία ή τις Αστυνομικές Αρχές.

Επομένως, βγάλε περιμετρικές φωτογραφίες των οχημάτων στην αρχική τους θέση!

Πολλές φορές η πρώτη κίνηση ενός οδηγού, που έχει εμπλακεί σε τροχαίο, είναι να καλέσει την Τροχαία. Στην περίπτωση βέβαια, που οι ζημιές είναι πολύ μικρές, πολύ συχνά οι οδηγοί αποχωρούν από τον τόπο του ατυχήματος, χωρίς να περιμένουν να γίνει η καταγραφή.

Ωστόσο, καλό θα είναι πάντα, να γίνεται και η κλήση στον σταθμό της Τροχαίας της περιοχής, ώστε να καταγραφεί το συμβάν. Το απόσπασμα της Τροχαίας είναι βασικό στοιχείο για την αποζημίωση του οδηγού που δεν φέρει ευθύνη, εφόσον είναι υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη και η μία πλευρά δέχεται την υπαιτιότητα.

(*Αν σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με την καταγραφή του συμβάντος από την αστυνομία έχετε το δικαίωμα να μην υπογράψετε το έγγραφο και να ζητήσετε να καταγραφεί και η δική σας οπτική του ατυχήματος και να την υπογράψετε.)

 

Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν:

 

  • Υπάρχει τραυματισμός.
  • Δεν συνεργάζεται ο οδηγός του άλλου οχήματος (σε περίπτωση που αποχωρήσει, παραμείνετε στο χώρο του ατυχήματος περιμένοντας την αστυνομία, δηλώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του άλλου αυτοκινήτου, τις συνθήκες που έγινε το ατύχημα καθώς  την αποχώρηση και την μη συνεργασία του άλλου οδηγού).
  • Το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο.
  • Ο άλλος οδηγός δεν έχει μαζί το δίπλωμα του.
  • Ο άλλος οδηγός δεν έχει δίπλωμα.
  • Υποπτευθείτε ότι ο άλλος οδηγός είναι κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή παραισθησιογόνων ουσιών.

Κάλεσε τη Φροντίδα Ατυχήματος της ασφαλιστικής σου!

Ενώ έχεις μεριμνήσει για τα παραπάνω, σειρά έχει να καλέσεις την “Φροντίδα Ατυχήματος”, δηλαδή την ειδική υπηρεσία για τους ασφαλισμένους ή οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο ειδικός συνεργάτης της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία έχεις ασφαλισμένο το όχημα σου, θα μεταβεί στο σημείο του τροχαίου ατυχήματος, δωρεάν.

Η φροντίδα ατυχήματος θα φωτογραφίσει το σημείο του ατυχήματος και τα εμπλεκόμενα οχήματα και θα καλέσει τους οδηγούς, να συμπληρώσουν το έγγραφο δήλωσης ατυχήματος, όπου θα αναφέρονται οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος. Σημαντικό για την ομαλή διεκπεραίωση της αποζημίωσης είναι η ξεκάθαρη αποδοχή ευθύνης, η οποία θα αποτυπώνεται στις εκάστοτε δηλώσεις του κάθε εμπλεκόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζεις ιδιαίτερα για την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα, της ασφαλιστικής εταιρείας του καθώς και των στοιχείων ταυτότητας ή άλλων χρήσιμων στοιχείων του άλλου οδηγού / ιδιοκτήτη (π.χ. ονοματεπώνυμο οδηγού/ ιδιοκτήτη, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.λ.π.). Επίσης, τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων που παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος.

Εάν δεν καλέσεις την “φροντίδα ατυχήματος” τη στιγμή του συμβάντος, θα πρέπει να θυμηθείς μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες να γνωστοποιήσεις το ατύχημα στην ασφαλιστική σου εταιρεία, όπως προβλέπει ο Νόμος.​

Από εκεί και πέρα ξεκινάει η διαδικασία της αποζημίωσης, η οποία είναι από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο εξαρτάται από πολλές μεταβλητές και θα το εξετάσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Η CARHOME συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους ασφαλιστές με πολυετή εμπειρία.

Ένας πιστοποιημένος ασφαλιστικός πράκτορας είναι στην διάθεση σου.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *